Title Image

Geboren gevelbouwers

Geboren gevelbouwers

Via mijn netwerk kwam ik in contact met de derde generatie van een familiebedrijf die net het ‘stokje’ had overgenomen van de tweede generatie. Het bedrijf maakte onder andere ramen, deuren en gevelelementen. Dat was in de 20ste eeuw zo gegroeid en ging eigenlijk altijd als vanzelf. Of ik de nieuwe bedrijfsleiding wilde begeleiden in de zoektocht naar een modern verhaal dat paste bij het karakter van het bedrijf en bij de nieuwe generatie en bij de maatschappij anno nu.

Gedurende een periode van in totaal zes maanden in 2010 werd ik daar langzaam aan kind aan huis en groeide het vertrouwen in wat aanvankelijk de ‘man van boven de rivieren’ was. Ik ging breed in gesprek: met de tweede generatie die langzaam afscheid wilde nemen, met de jonge en ambitieuze derde generatie die vol zat met ambitieuze toekomstplannen maar ook met medewerkers waarvan sommigen al bijna 50 jaar bij het bedrijf werkten. Mede daardoor kreeg ik steeds makkelijker toegang tot de jonge bedrijfsleiding.

Wat mij meteen opviel was de gedrevenheid waarmee iedereen zijn of haar werk deed, door het hele bedrijf heen. Maar ook de kienheid van de derde generatie eigenaren om door samenwerking met veel grotere bedrijven aan technologie te kunnen komen die het bedrijf een immense voorsprong gaf op zijn directe concurrenten. Combineer dat met een uitgebreid netwerk waarin toeleveranciers, architecten en afnemers een belangrijke rol spelen, en het plaatje werd compleet.

Uiteindelijk viel het kwartje de kant uit van de term ‘geboren gevelbouwers’. Het woordje ‘geboren’ staat symbool voor het karakter van het bedrijf: een regionaal familiebedrijf waar sociale zorg en cohesie groot is. Een bedrijf met wortels diep in de lokale en regionale gemeenschap. Het woord ‘gevelbouwers’ staat voor wat zij maken: state-of-the-art producten die hun weg vinden in de moderne maatschappij anno nu.

Het resultaat was eenvoudig en doeltreffend: een verhaal dat iedereen in het bedrijf niet alleen aanspraak, maar ook meteen omarmde. Of het nou directie, management of medewerkers betrof, iedereen vertelde het verhaal in zijn of haar eigen woorden. Hing er de waarden en betekenis aan die voor hem of haar van belang waren, de nieuwe generatie directieleden voorop natuurlijk.

En het leukste van alles kwam nadat ik dit verhaal aan eigenaren, directie en personeel had gepresenteerd. Een lid van de tweede generatie kwam na afloop daarvan naar me toe, nam me apart en zei: “voor een noordelingen hebt u ons goed begrepen, beter dan veel mensen hier om ons heen”.